Camellia Sinensis

De theeplant - of Camellia sinensis - komt het meeste voor in Zuidoost-Azië en kan tot 5 meter hoog worden.   

Van deze struik worden zowel witte, gele, groene, oolong als zwarte thee geproduceerd en het verschil tussen Witte, Groene en Zwarte Thee ligt uitsluitend in het verwerkingsproces.

Bij de oogst worden alleen jonge theeblaadjes geplukt. Handmatig plukken geeft het beste resultaat. De oogst kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden maar de beste kwaliteitsthee wordt geplukt in de droge moessontijd.

 

Witte Thee

Witte thee wordt verkregen door de bladeren direct na de oogst te laten drogen. Bij de hoogste kwaliteit worden de struiken ook nog beschermd tegen het zonlicht, waardoor een lager chlorofylgehalte van de bladeren wordt verkregen.

Groene Thee

Voor groene thee gaan we een klein stapje verder, de vers geplukte jonge bladeren worden direct verhit (stomen) waardoor de enzymen inactief worden gemaakt en oxidatie, die het blad doen rotten, tegen te gaan. De thee wordt geschud, gesorteerd, beoordeeld en opnieuw gedroogd en gerold zodat de laatste sappen uit de thee bladeren komen.

Oolong Thee

Oolong thee is een half gefermenteerde thee en komt uitsluitend van Taiwan, ten noorden van Taipei.  Het productieproces is vergelijkbaar met dat van zwarte thee, maar het fermentatiefase is korter. Hierdoor krijgt de oolong een specifiekere smaak.

Zwarte Thee

Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie en is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.

 

Enkele tips !

De juiste temperatuur

De ideale temperatuur van het water hangt af van het soort thee dat je zet. Voor groene of witte thee is een temperatuur van 70-85 °C ideaal, voor Oolong en Pu-erh thee 85-95 °C en voor zwarte thee warm je het water op tot 95 °C

Wij raden aan het water op te warmen en niet te laten koken, hierdoor blijft de zuurstof in het water behouden en dit komt de smaak van de thee ten goede.

De juiste hoeveelheid

De hoeveelheid thee die je gebruikt, hangt af van de hoeveelheid water.   Voor een kop thee (200ml) gebruik je ongeveer 2 gram losse thee.

2 gram staat ongeveer gelijk aan 1 schepje van de thee Maatlepel 

Bent u op zoek naar een weegschaaltje dat per gram weegt, hier een link naar onze Weegschaal

 

Soort thee                          Temperatuur              Hoeveelheid per 200ml                      Trektijd

Witte thee                               70 / 80°                              2 gram                                         2-3 min

Groene thee                           80 / 85°                               2 gram                                        2-4 min                               

Zwarte thee                                95°                                   2 gram                                        3-5 min

Oolong                                    90 / 95°                               2 gram                                        1-3 min

Rooibos                                       90°                                   2 gram                                        4-6 min

Kruideninfusies                          95°                                   2 gram                                        6-8 min

Vruchteninfusies                       95°                                    2 gram                                        6-8 min

Benodigdheden

Hier zijn verschillende opties mogelijk, je kan kiezen voor een theefilter, een theetas met bijhorende filter.  Of toch liever een theepot ?

Wil je iets speciaals, gebruik dan de Magic Tea Maker !

Bewaren

Thee is extreem gevoelig voor licht, lucht, vocht en warmte, en deze factoren kunnen de smaak van de thee nadelig beïnvloeden.   Bewaar daarom de thee op een donkere plek, in een goed afgesloten pot of blik. 

In onze webshop en onze winkel zijn speciale theeblikjes verkrijgbaar die met al deze factoren rekening houden.  Hierin blijft de thee ongeveer een jaar houdbaar.