Maté is een infusie die vooral in Zuid-Amerika gedronken wordt.   De drank is typisch voor het zuiden van Brazilië en omringende landen.  Het is tevens de nationale drank van Argentinië.

Maté komt van de jonge blaadjes en knoppen van de matéplant.   De yerba-mate wordt geprepareerd voor gebruik door de groene blaadjes te drogen bij een open vuur. Hierdoor krijgt de maté een typisch rokerige smaak.   Daarna worden de blaadjes fijn gemalen.   Verschillen in kwaliteit liggen vooral in de rijpheid en de fijnheid van de blaadjes.   Maté heeft een bitterzoete smaak.   Afhankelijk van de kwaliteit van de yerba-mate kan het bittere of zoete overheersen.

Het drinken van yerba mate is in Zuid-Amerika net zo'n gewoonte als het gebruik van koffie en thee in de rest van de wereld. In tegenstelling tot de koffie of thee is mate voedzaam, vol vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Het bevat o.a. mateïne, de mildere variant van cafeïne. Bij koud weer wordt de drank warm geserveerd, met warm weer wordt het water vaak vervangen door limonade en dus koud gedronken (tereré). Kinderen drinken de yerba vaak met limonade.

Het drinken van yerba mate wordt beschouwd als een teken van vriendschap en is een uiterst sociaal en vriendschappelijk gebeuren. De mate wordt gedronken met familie of goede vrienden. Wanneer iemand je aanbiedt hun yerba mate te delen, moet dit worden opgevat als het grootst mogelijke compliment en ontvangen worden met grote waardering.

 

Hoe maak ik yerba mate?

Benodigdheden:  Yerba mate (thee), Calabash (beker), Bombilla (rietje), Warm water van 80°C

 

  1. Vul de Calabash tot ongeveer de helft met yerba mate. Gebruik meer yerba mate voor een sterkere smaak en bij intensief gebruik.
  2. Draai de Calabash zodat de yerba mate aan een kant van de Calabash ligt. Draai de Calabash zo schuin dat de yerba mate bijna de rand raakt. Leg je hand op de opening van de Calabash. Schud de Calabash een aantal keer om de yerba mate goed te mixen. Dit proces zorgt ervoor dat je bombilla minder snel zal verstoppen wanneer je yerba mate drinkt.
  3. Voeg nu een klein beetje koud water toe en wacht tot het volledig geabsorbeerd is. Dit helpt om de yerba mate te beschermen tegen het hete water en de antixodanten te beschermen. Voeg nu de bombilla toe in de Calabash. Leg de bombilla voorzichtig op de yerba mate.
  4. Voeg nu heet (niet kokend) water toe.  Zorg ervoor dat je het water zo dicht mogelijk bij de bomilla schenkt.  Schenk het water op een rustige manier in de Calabash zodat je niet alle yerba mate in één keer nat maakt.  Wanneer je alle yerba mate wél in een keer nat maakt, dan zorg je ervoor dat de smaak erg sterk is op het begin. Als je wat yerba mate droog laat, dan zorg je ervoor dat je de hele dag door een lekker kop yerba mate thee kunt drinken.
  5. Nu kun je je eerste slok yerba mate nemen via de bombilla. Wanneer je ‘lucht’ opzuigt betekend het dat de Calabash leeg is en dan kun je dus weer nieuw warm water toevoegen. De eerste paar kopjes yerba mate thee zijn altijd erg sterk. Elke keer als je water toevoegt zal de smaak veranderen en verbeteren.

    Geniet ervan!

Uitverkocht

Calabash

€ 15,95
Uitverkocht

Calabash

€ 15,95

Een stijlvolle drinkbeker voor mate thee, hij is gemaakt van pompoen welke is gesneden, gedroogd en versierd.

De Calabahs is een natuurproduct en altijd uniek van vorm kleur en maat en daarom is elke Calabash anders.

Uitverkocht

Bombilla

€ 9,75
Uitverkocht

Bombilla

€ 9,75

Een bombilla is een rietje speciaal gebruikt om yerba mate mee te drinken.  Doordat de bombilla voorzien is van een filter aan de onderzijde krijg je bij het drinken via de bombilla geen yerba mate bladeren of stengels in je mond.

Yerba Maté

€ 2,00

Yerba Maté

€ 2,00

De Yerba Maté met een zacht aardachtig aroma komt ook in een klassieke theekop goed tot uiting.

Overgiet 2 flinke theelepels Yerba Maté met vers water van 95 °C en laat het 10 minuten trekken. Yerba Maté kun je meerdere keren opgieten

Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95
Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95

Dit is een voorbeeld product. Het kan niet gebruikt of gekocht worden.

Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95
Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95

Dit is een voorbeeld product. Het kan niet gebruikt of gekocht worden.