Camellia Sinensis
De theeplant - of Camellia sinensis - komt het meeste voor in Zuidoost-Azië en kan tot 5 meter hoog worden.
Van deze struik worden zowel witte, gele, groene, oolong als zwarte thee geproduceerd en het verschil tussen Witte, Groene en Zwarte Thee ligt uitsluitend in het verwerkingsproces.
Bij de oogst worden alleen jonge theeblaadjes geplukt. Handmatig plukken geeft het beste resultaat. De oogst kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden maar de beste kwaliteitsthee wordt geplukt in de droge moessontijd.
Witte Thee
Witte thee wordt verkregen door de bladeren direct na de oogst te laten drogen. Bij de hoogste kwaliteit worden de struiken ook nog beschermd tegen het zonlicht, waardoor een lager chlorofylgehalte van de bladeren wordt verkregen.
Groene Thee
Voor groene thee gaan we een klein stapje verder, de vers geplukte jonge bladeren worden direct verhit (stomen) waardoor de enzymen inactief worden gemaakt en oxidatie, die het blad doen rotten, tegen te gaan. De thee wordt geschud, gesorteerd, beoordeeld en opnieuw gedroogd en gerold zodat de laatste sappen uit de thee bladeren komen.
Oolong Thee
Oolong thee is een half gefermenteerde thee en komt uitsluitend van Taiwan, ten noorden van Taipei. Het productieproces is vergelijkbaar met dat van zwarte thee, maar het fermentatiefase is korter. Hierdoor krijgt de oolong een specifiekere smaak.
Zwarte Thee
Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie en is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.
Enkele tips !
De juiste temperatuur
De ideale temperatuur van het water hangt af van het soort thee dat je zet. Voor groene of witte thee is een temperatuur van 70-85 °C ideaal, voor Oolong en Pu-erh thee 85-95 °C en voor zwarte thee warm je het water op tot 95 °C
Wij raden aan het water op te warmen en niet te laten koken, hierdoor blijft de zuurstof in het water behouden en dit komt de smaak van de thee ten goede.
De juiste hoeveelheid
De hoeveelheid thee die je gebruikt, hangt af van de hoeveelheid water. Voor een kop thee (200ml) gebruik je ongeveer 2 gram losse thee.
2 gram staat ongeveer gelijk aan 1 schepje van de thee Maatlepel
Bent u op zoek naar een weegschaaltje dat per gram weegt, hier een link naar onze Weegschaal
Soort thee Temperatuur Hoeveelheid per 200ml Trektijd
Witte thee 70 / 80° 2 gram 2-3 min
Groene thee 80 / 85° 2 gram 2-4 min
Zwarte thee 95° 2 gram 3-5 min
Oolong 90 / 95° 2 gram 1-3 min
Rooibos 90° 2 gram 4-6 min
Kruideninfusies 95° 2 gram 6-8 min
Vruchteninfusies 95° 2 gram 6-8 min
Benodigdheden
Hier zijn verschillende opties mogelijk, je kan kiezen voor een theefilter, een theetas met bijhorende filter. Of toch liever een theepot ?
Wil je iets speciaals, gebruik dan de Magic Tea Maker !
Bewaren
Thee is extreem gevoelig voor licht, lucht, vocht en warmte, en deze factoren kunnen de smaak van de thee nadelig beïnvloeden. Bewaar daarom de thee op een donkere plek, in een goed afgesloten pot of blik.
In onze webshop en onze winkel zijn speciale theeblikjes verkrijgbaar die met al deze factoren rekening houden. Hierin blijft de thee ongeveer een jaar houdbaar.