Pu-Erh thee

Pu-Erh thee is niet echt een eigen soort thee. Het is namelijk in de basis een groene thee die een afwijkend productieproces ondergaat met soms zelfs in combinatie met zwarte thee of zelfs witte thee.  Omdat dit toch wat speciaals is beschrijven wij dit onder de theesoorten.

Productie van Pu-Erh

Pu-Erh wordt al eeuwen gemaakt in China en is de enige thee die langdurig bewaard kan blijven. Tot meer dan 50 jaren. Verschil tussen de andere theesoorten is dat deze thee alleen van een ondersoort van de theestruik komen. Dit is de Qingmao. Deze plant groeit in Pu-Erh streek in de Chinese provincie Yunnan.  Naar deze stad is de thee ook vernoemd. De bladeren van de Zwarte thee wordt na de oogst gefermenteerd. Het fermentatieproces is hier te vergelijken met het gistingsproces bij wijn. Men laat de bladeren in een warme vochtige omgeving oxideren. Vervolgens word door stomen gezorgd dat het fermentatieproces stopt. Hier ontstaat de donkerrode kleur en aarde achtige tonen in de smaak.
Aan de groene theevariant worden dan extra bacteriën en gisten toegevoegd waardoor fermentatie plaats vind die zorgt voor de typische pu-erh smaak. Ook kunnen er witte of gele theebladeren worden toegevoegd om de pu-erh nog een speciaal tintje te geven. Hierna wordt een eind gemaakt aan deze fermentatie door de thee bloot te stellen aan hete lucht of stoom van 150 graden Celsius. Na het stomen wordt deze thee in plakken, tegels of bolletjes geperst waarna deze ter rijping en droging opgeslagen. Het rijpingsproces duurt minimaal 5 jaar. De meest waardevolle pu-erh wordt tot wel 60 jaar gerijpt.
Pu-erh wordt gemaakt in plakken, tegels of bolletjes. Deze traditie komt uit de tijd dat handel nog veelal per karavaan gebeurde. Omdat er zoveel mogelijk thee vervoerd moest worden werd de thee in tegels of blokken geperst. Op deze manier was de thee gemakkelijk te vervoeren en werd de pu-erh zelfs als vervanger van geld gebruikt.

Gezondheid van Pu-Erh

Aan Pu-Erh worden verschillende medicinale bijwerkingen toegeschreven. Het zou werken om af te slanken, ook wordt er vermeld dat het bepaalde vormen van kanker zou voorkomen. In de wetenschap zijn er voor een aantal zaken alleen een vermoedden dat het een positieve invloed kan hebben. Echt wetenschappelijke vastigheid om bepaalde medische bijwerkingen te bevestigen is er (nog) niet.

Smaak van Pu-Erh

De smaak van Pu-Erh heeft voornamelijk aardse tonen. Hoewel de slechtere kwaliteit Pu-Erh nogal eens verschimmeld en modderig kunnen smaken hebben de goede kwaliteit Pu-Erh een kracht die veel koffiedrinkers ook weten te appreciëren. Na een zware maaltijd is Pu-Erh dan ook zeker aan te raden of als digestief.