De juiste wijn zoeken bij een bepaald gerecht, iedereen kent het wel. Maar wist je dat dit ook met thee kunt doen? Tea pairing is het combineren van thee met je maaltijd. Tijdens de gangen of tussen de gangen door is thee dé perfecte begeleider. De juiste thee bij het juiste gerecht zorgt voor een ultieme smaaksensatie. Daarnaast bevat thee geen alcohol, waardoor je helder en fris blijft (ook de volgende dag). Thee is van nature meer complementair aan voedsel. Wijn kan soms erg overheersend zijn en de smaak van het eten overtreffen. Thee kan de smaak van het eten juist optimaliseren.

Voorgerecht
Als voorgerecht een lekkere groene salade. Wat hier erg goed bij past is Chinese groene thee. Deze thee smaakt ook lekker bij kip.

Mond spoelen
Om tussen de twee gangen door even de mond te spoelen is witte thee de ideale drank. Witte thee neutraliseert namelijk de smaak, waardoor je het volgende gerecht beter proeft.

Vlees of vis?
Ga je voor een heerlijk stukje biefstuk als hoofdgerecht? Kies dan voor zwarte thee. De volle en rijke smaak van zwarte thee past goed bij de romige, gegrilde biefstuk. Je kunt zwarte theesmaken vergelijken met rode wijn en de lichte theesmaken vergelijken met witte wijn. Heb je gekozen voor een visgerecht? Kies dan witte thee. De lichte Oolong thee is heerlijk bij je visgerecht en optimaliseert de smaak. Daarnaast past Japanse of Chinese sencha thee er goed bij. Bij rijstgerechten is het een heerlijke combinatie om groene thee erbij te drinken. Het voelt en smaakt namelijk als een hele natuurlijke combinatie. Probeer bij een pittig gerecht een jasmijnthee.

Say cheese
Ook bij een dessert, warm of koud, kun je thee schenken. Erg lekker is Earl Grey bij gerechten waar citroen de boventoon voert. De smaak van Earl Grey komt dan perfect tot zijn recht. Ben jij meer van de chocoladetoetjes? Dan kun je kiezen voor een muntthee of een fruitige thee. Wat erg goed past bij een kaasplankje is groene of witte thee. Deze combinatie is erg lekker, omdat thee de temperatuur in je mond verwarmd, de kaas licht smelt in je mond en er daardoor heerlijke aroma’s vrijkomen. De smaak van de kaas wordt hierdoor versterkt.

Bij elk gerecht past wel een lekkere thee. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak, dus tea pairing is vooral veel uittesten en proeven. Welke combinatie ga jij uitproberen?